Friday, January 1, 2016

La inceput de drum

    Ce semnificatie are pentru fiecare din noi acest ciclu al sfarsitului si inceputului (de an)? Terminologia, in sine, indeamna cu gandul la incheierea unei etape si inceperea altei noi, iar din punct de vedere psihologic, majoritatea persoanelor percep acest moment, ca ocazie de a-si stabili noi obiective si noi asteptari.


Insa, sunt aceste obiective unele noi, sau doar le repetam pe cele de anul trecut?


De  multe ori viziunea asupra noastra si a vietii noastre, trece pe pilot automat, si ajungem sa vociferam acelasi dorinte, sperante si temeri pentru anul care incepe, la fel cum am facut anii trecuti.
Iar, adevarul este ca cei mai multi dintre noi, am vrea sa exploram situatii, senzatii, experiente noi, insa nu stim de unde sa incepem.




In cele ce urmeaza, va propun cativa pasi, pentru a avea "un altfel" de an, unul diferit doar prin simplul fapt, ca puteti invata lucruri noi despre sine, puteti experimenta lucruri si situatii noi, puteti cladi relatii noi.


  • Evadeaza din zona ta de comfort!
De cele mai multe ori nu realizam ca sunt gandurile noastre, cele care ne opresc din a dea nastere unor viziuni marete. 
          - incearca lucruri noi, chiar daca consideri ca nu ai abilitatile necesare (ai putea fi surprins de resursele ce zac in tine)
          - nu incerca sa faci mereu alegerile corecte; chiar daca alegerea facuta nu va fi potrivita pentru tine, consider-o o experienta, din care ai invatat lucruri noi
          - concentreaza-te asupra experientei in sine, si nu asupra rezultatului
          - noteaza-ti toate lucrurile pe care ai vrea sa le incerci, si temerile legate de fiecare in parte; ce anume iti sta in cale?


  •  Stabilirea obiectivelor
      Majoritatea lucrurilor din viata ta, se afla acolo, deoarece tu le-ai ales. Munca ta, prietenii tai, hainele, masina, casa ta, si intr-o anumita masura, sanatatea ta sunt rezultate ale alegerilor personale, constiente sau inconstiente. Probabil ca iti imaginezi un viitor, in care toate dorintele tale sunt indeplinite. Insa, inainte de a crea un astfel de viitor, trebuie sa iti stabilesti niste obiective, deoarece fara ele, viitorul va alege pentru tine.
Stabilirea eficienta a obiectivelor poate fi de multe ori dificila.
Urmatoarele exercitii iti pot fi de folos:
         1. scala satisfactiei
Pe o scala de la 0 (total nemultumit) la 10 (total multumit), stabileste gradul tau de satisfactie pentru urmatoarele aspecte din viata ta:
              - ambientul fizic
              - partner/relatie
              - munca/cariera
              - dezvoltare personala
              - distractie
              - recreatie
              - bani
              - sanatate
              - prieteni/familie
Folosind punctajul de pe scala, alege 2-3 arii in care ai vrea sa schimbi ceva. Acelea vor fi sursa pentru stabilirea obiectivelor cheie.
       
            2. alege obiective care sa fie realiste, care sa depinda in cea mai mare masura de tine, si carora le poti stabili un termen limita. Este mai usor sa stabilim obiecte mici, care odata indeplinite ne pot duce spre obiective mai mari.


  • Asumarea responsabilitatii
          Cand lucrurile nu merg asa cum ne-am dorit, este usor sa dam vina pe altii, iar noi sa "imbracam" rolul de victima, alegand sa fim neajutorati.
          Responsabilitatea, pentru viata pe care o traim, pentru oamenii care tinem langa noi, pentru lucrurile care le facem sau nu le facem, ne apartine in intregime noua personal.
O persoana care evita responsabilitatea:
                         - nicodata nu admite ca a gresit
                         - e mereu legata de trecut (nu poti schimba ceea ce s-a intamplat, poti insa schimba gandurile si sentimentele tale legate de acea situatie)
                         - crede ca a-si cere iertare, este un semn de slabiciune
O persoana ce isi asuma responsabilitatea:
                         - nu viseaza ca cineva va veni sa ii schimbe viata
                         - nu le permite celor din jur sa o raneasca, jigneasca, dezamageasca
                         - "spune ceea ce gandeste, si gandeste ceea ce spune"
                         - incearca sa isi controleze gandurile si faptele; actioneaza prudent

  •  Impaca-te cu trecutul!
Cu totii suntem supravietuitori...supravietuitori ai unei copilarii mai putin reusite, ai greselilor, dezamagirilor, regretului, doliului, durerii, si nu traim "fericiti pana la adanci batraneti"; insa suntem AICI. 
                               Suntem insa cu adevarat aici?

Prin impacarea cu trecutul ne eliberam de povara lucrurilor nerezolvate, putem sa ne bucuram de prezent si sa cladim un viitor mai bun.
A te impaca cu trecutul, inseamna a-l intelege si accepta, iar aceasta este o calatorie atat spirituala, cat si practica:
         - scoate la lumina si confrunta-te cu problemele nerezolvate
         - ofera iertare/acceptare, tie si celor din trecutul tau
         - traieste in prezent, bucurandu-te de fiecare clipa si de tot ce se afla langa tine


  • Fii bun cu tine insuti!
Felul in care avem grija de noi, determina calitatea vietii noastre. Iti oferi bunatatea, toleranta si respectul pe care vrei sa le arati celorlalti? 
Cateva exercitii te pot ajuta sa te concentrezi mai mult asupra ta si asupra nevoilor tale, oferindu-ti libertatea de a te rasfata si de a te iubi.
           - identifica ce anume iti ofera bucurie (care sunt lucrurile simple ce iti ofera placere, insa de care uiti sau nu iti faci timp pentru ele?)
           - pentru fiecare zi a sapatmanii, gaseste un lucru prin care sa iti rasfeti corpul (ex: sa savurezi o cafea, sa mananci o prajitura, sa te plimbi in parc, sa mergi la culcare mai devreme...)
           - scrie pe bucatele de hartie "delectarea zilei" (ex: sa vizionezi un film, sa asculti muzica preferata, sa te intalnesti cu un prieten, sa iti oferi un mic cadou, sa rasfoiesti un album cu poze...); pune hartiutele intr-un bol, si in fiecare dimineata alege un biletel pe care sa il pui in practica.

                                    A fi bun cu tine insuti este la fel de important ca a respira.
    

   Va doresc tuturor ca drumul vostru in 2016 sa fie un bogat in experiente, trairi si aventuri!            

2 comments: