"Proiectam adesea in prezent ceea ce am interiorizat odinioara blocajele pe care le-am suferit in trecut: descoperim astfel ca vrand-nevrand , ne aflam deja sub influenta anumite reprezentari si fantasme ale autoritatii, competiei, sexualitatii sau ca suntem automat tentati sa credem ceva despre un lucru sau o persoana fara a sti prea multe despre ele.
In acest fel, transferam in viata noastra actuala sentimente de iubire, de ura, de teama, de tristete cartei provin din alte momente ale existentei noastre. Terapia pe care o recomanda aceasta carte ne indeamna sa ne eliberam de tentatia a proiecta asupra prezentului obligatii, interdictii, opinii care ne vin din trecut si prin care nu putem judeca in mod adecvat prezentul."
"Cu 2500 de ani în urma, Buddha a înteles si mai ales a simtit, singur în pestera sa, ceea ce Freud a re "descoperit" dar a putut sa descrie mai bine: introiectia, proiectia, transferul si contra transferul. El a definit mental si a restrâns sfera acestor cuvinte. Daca le extindem la relatiile între oameni, incluzând si sentimentele, ele mi se par cele mai potrivite pentru a descrie ceea ce se întâmpla în interioritatea fiecaruia, dar si între indivizi, în orice moment al existentei. Ele au fost reluate sub alte nume în toate metodele terapeutice importante: repetitie, conditionare, scenariu de viata, amprenta, credinte asupra sinelui sau a lumii, ancorare, vizualizare, cuirasa, carapace, blocaj, complexe, mecanisme de aparare, ascultare activa, capacitate de a asculta, empatie, modelizare, sisteme de comunicare, dependenta, contact, norme, obiceiuri, dominatie, supunere, gelozie, perfectionism, ideologie, harta,teritoriu, jocuri psihologice distructive, meditatii, manipulare, conformism, revolta, revolutie, culpabilizare, contestare, supraprotectie, integrism, supunere, morala, t;antaj, simbioza, fuziune, inhibitie a actiunii, confluenta, proces liniar sau circular, tranzactii, incont;tient, necunoat;tere, învatare..."
No comments:
Post a Comment