Culoarea a devenit pentru om, un mijloc de expresie, de comunicare si de proiectie a tendintelor interioare, a trairilor si atitudinilor proprii structurii personalitatii sale.
La ce ne referim atunci cand spunem ca cerul este albastru si trandafirii sunt rosii? In timp ce ochii nostri sunt capabili sa distinga sute de varietati de lungimi de unda vocabularul nostru este mult mai limitat. Numele unei culori se refera la un prototip al unei arii mai mari de lungimi de unda. De exemplu, rosu se refera la acele culori care contin rosu in mai mare masura decat alte culori. Nu exista insa o distinctie clara intre culori;
deseori neputandu-ne decide daca o culoare este albastra sau verde.
Perceptia culorii este o experienta subiectiva. Din aceasta cauza de cele mai multe ori lungimile de unda la care se refera doua persoane atunci cand numesc o culoare sunt diferite. Oricum, datorita aparatului biologic asemanator, termenii care definesc culorile sunt folositi la fel in culturi si limbi diferite.
Efectul psihologic al culorilor
Perceptia in culori nu este singura reactie psihologica pe care o avem la lungimile de unda. Studiile stiintifice au aratat ca radiatiile rosii ajuta mult mai mult la calmarea epilepsiei decat lumina albastra. In plus, presiunea sangelui, respiratia, numarul de batai pe minut ale inimii, clipirea, toate sunt mai rapide sub influenta culorii rosii si scad cand se merge catre alb, albastru.
Au cu adevarat culorile un efect direct asupra sentimentelor noastre si a modului in care ne comportam? Raspunsul este pozitiv. Insa nu se poate spune ca o anumita culoare va avea tot timpul acelasi efect asupra tuturor subiectilor asupra carora actioneaza. Reactiile noastre sunt influentate de o combinatie de factori biologici, psihologici, sociali si culturali.
Unele reactii par a fi universale, cum sunt cele la culorile calde si reci. Culorile calde, precum rosu, portocaliu, galben, verde deschis produc sentimentul de caldura, comfort, comunicare. Aceste culori sunt asociate emotiilor pozitive, fericirii. Culorile reci: violet, albastru, bleu, verde inchis trezesc o paleta de sentimente care se intinde de la liniste sufleteasca la tristete, retragere sau dominare.
Cateva culturi antice, inclusiv egiptenii si chinezii, practicau cromoterapia sau foloseau culorile pentru a vindeca. Cromoterapia mai este numita uneori drept terapie usoara si este folosita si in ziua de azi drept tratament alternativ sau holistic.
In acest tratament:
- Rosul este folosit pentru a stimula corpul si mintea si pentru a mari circulatia sangelui.
- Galbenul este folosit pentru a stimula nervii si a purifica corpul.
- Portocaliul este folosit pentru a vindeca plamanii si pentru a creste nivelele de energie.
- Albastrul este folosit pentru a alina bolile si pentru a trata durerile.
- Umbrele de indigo sunt folosite pentru a vindeca problemele de piele.
Adesea culorile au semnificatie diferita in functie de cultura. De exemplu, pentru noi albul este simbolul nuntii, in timp ce pentru chinezi este culoarea purtata la inmormantari. Rosul este asociat de noi fericirii, iar de catre chinezi furiei. Este larg raspandita ideea ca albastrul este pentru baietei in timp ce rozul este mai potrivit pentru fetite.
Semnificatiile culorilor.
Rosu. Este o culoare dinamica si pasionala, cu un mare impact vizual. Simbolizeaza dragostea, furia, pasiunea si curajul. Rosul este culoarea specifica tipului activ, autonom, competitiv, operativ, dar si a celor agresivi, impulsivi si dornici de succes. Ea simbolizeaza caldura, foc, pasiune, entuziasm si agresiune
Portocaliu. Este o culoare revitalizanta care reprezinta energiile solare si anunta deschidere catre ceilalti si sinceritate; este culoarea fericirii. Firea persoanelor care o prefera este una sociabila, acestea isi vor face intotdeauna multi prieteni si dispune de calitati de comunicare si organizare de exceptie.
Galben. Este o culoare benefica, dar este totodata si culoarea geloziei. Stimuleaza si intretine starea de vigilenta, sporeste capacitatea de mobilizare si concentrare a atentiei, predispune la comunicativitate.
Verde. Este culoarea sperantei. Persoanele care prefera aceasta culoare dispun de un tonus exceptional, sunt amicale si prietenoase, dar poate prea perfectioniste sau autocritice. Este o culoare excelenta pentru realizari financiare, fiind deci culoarea castigului financiar.
Albastru. Este o culoare linistitoare, fiind culoarea intelectualului. Este dealtfel si simbolul unei iubiri ascunse. Indeamna la calm si reverie, concentrare si liniste interioara, seriozitate, meditatie. Este culoarea celor care lupta sa se perfectioneze, care vor sa se schimbe in bine, dornici de a fi ajutati.
Violet / mov. Este culoarea persoanelor marcate de spiritualitate. Le place sa invete din experiente si sa citeasca despre vietile altora. Este considerata o culoare regala, asociata, in general, cu luxul, creativitatea, spiritualitatea si tot ceea ce este sofisticat.
Roz. Este intalnita la persoanele tinere aflate in perioada de tranzitie catre maturitate. Vivacitatea este caracteristica acestei culori, iar daca apare frecvent in vestimentatia unei persoane mature indica dorinta acesteia de a trai si de a se bucura de viata.
Maro. Este culoarea care infrange extravaganta. Totodata, este culoarea pamantului si a padurii. Transmite sinceritate, putere si maturitate, stabilitate. Persoanele care prefera aceasta culoare sunt foarte corecte si saritoare.
Alb. Este simbolul puritatii. Semnifica vindecare, purificare, nou, neatins, calm. Atributul sau este diplomatia, convingerea ferma si forta de caracter. Este in mod logic simbolul perfectiunii, albul fiind preferat adesea de catre persoanele care au atins o maturitate suficienta cunoasterii
Interesante asocieri !
ReplyDelete